MENU

Where the world comes to study the Bible

28. Recenzie de Carte -- Minunea care sunt baietii

Autor: Michael Gurian

Anul publicarii: 1996/2006

Editura: Jeremy P. Tarcher/ Penguin

Pagini: 295

Site-ul autorului: www.michaelgurian.com

Cartea este disponibila in limba engleza.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Vrei sa intelegi cum Dumnezeu i-a creat pe baieti asa cum sunt, de ce au nevoie ca sa creasca si sa fie barbati maturi si morali si care sunt pasii practici pe care tu, ca parinte, ii poti face pentru a-I indruma pe baieti de la copilarie la maturitate.

Pe scurt…

In culturile tribale, baietii sunt educati de toti barbatii acelui trib sa onoreze si sa respecte diferentele lor biologice ca barbati. In cultura noastra, este nevoie ca parintii, modelele masculine si societatea ( media, institutiile educationale, guvernul) sa ii invete pe baieti sa respecte trupul pe care Dumnezeu I l-a daruit, sa aiba o relatie cu Dumnezeu, sa isi gaseasca un loc de munca semnificativ pentru ei, sa invete cum sa interactioneze cu alti barbati si femei si sa isi aduca o contributie semnificativa ca membru al societatii. Cartea este foarte folositoare pentru mamele singure deoarece le incurajeaza sa gaseasca modele masculine pentru baietii lor. Ele nu trebuie sa poarte povara de a-si creste singura copilul.

Ideile Cheie…

  • Baietii au nevoie ca un “trib” format din trei familii sa fie implicate in maturizarea lor: Primele persoane care se ingrijesc, Familia extinsa (oameni pe care ii intalnesc zilnic) si Cultura si Comunitatea (biserica, media, comunitatea, personalitati)
  • Dumnezeu a creat fetele diferite de baieti asa cum a intentionat: baietii au nevoie de mai mult spatiu pentru a explora, baietii aud mai bine cu o ureche decat cu cealalta, datorita testosteronului baietii au izbuciniri bruste de energie, baietii amana reactiile emotionale pentru a rezolva prima oara problemele, iar agresivitatea (nu violenta) este strans legata de ei. Noi ca parinti trebuie sa intelegem si sa canalizam aceste calitati intr-un mod pozitiv.
  • Baietii si barbatii au nevoie ca spritiul competitiv sa fie alimentat si sa ii antrenezi in munci orientate spre un scop. Sporturile organizate si hobby-urile sunt importante pentru ei pentru a se conectat la scopul pe care Dumnezeu il are pentru ei.
  • Un baiat are o a doua nastere pentru perioada de adult ( dupa varsta de 10 ani). Adolescentii au nevoie de mentor cu care pot vorbi deschis despre partile “intunecoase/pacatoase” ale sinelui, despre controlul de sine, spiritualitate, relationarea la femei, gasirea unui loc de munca potrivit, etc.

Pasi spre actiune…

  • Gurian explica elementele si tehnicile unei discipline sanatoase. Sunt multe instrumente practice despre care Gurian vorbeste in cartea sa. Cateva dintre tehnicile cheie includ: demonstreza-i baiatului cum actiunile sale pot afecta pe cei din jur, redirectioneaza-I agresivitatea spre obiecte inanimate, foloseste un ton calm, ia-i din jucarii sau privilegii, negociaza si ofera-I optiuni cand este posibil, transforma muncile casnice sau sarcinile in “jocuri” si niciodata nu lovi sau folosi violenta in disciplinare.
  • Atunci cand ii invatam despre moralitate, valori, spiritualitate, trebuie sa fim foarte clari de ce parte ne aflam. Gurian explica etapele dezvoltarii morale ale unui baiat si cum sa navigam printre acestea. Povestile despre “eroi” ( din mitologie sau povestiri in Biblie) le capteaza mai bine atentia decat prelegerile si sunt modalitati grozave pentru a-I invata pe baieti despre calitatile unui barbat moral, puternic si spiritual.
  • Invatarea baietilor despre sex si dragoste presupune sa avem conversatii sincere despre sex, dragoste si angajament. Baietii trebuie sa stie ca dorintele lor sexuale nu sunt rele in ele insasi dar ca Dumnezeu le-a facut trupurile pentru un scop sfant. Mentorii lor ii pot ajuta sa recunoasca aceste dorinte si in acelasi timp sa ii invete controlul de sine si respectul fata de ceilalti.
  • Da-le baietilor treburi importante inca de mici. Dumnezeu ne-a creat pentru a sluji in imparatia Sa. Munca ii ajuta sa simta ca apartin, le acorda incredere si ii ajuta sa fie soti responsabili in societate.

Statistici si Lucruri Interesante…

In ultimele decenii, educatorii, guvernul si mass media si-au canalizat atentia asupra crearii egalitatii intre femei si barbati. Cu toate acestea, cercetarile arata ca nu acordam suficient timp si resurse pentru cresterea baietilor:

  • Baietii sunt mult mai tentati sa renunte la scoala.
  • Numarul fetelor depaseste pe cel al baietilor in facultati.
  • Baietii sunt mai predispusi abuzului de catre un parinte decat fetele.
  • Probabilitatea ca baietii sa comita sinucidere este de 4 ori mai mare decat fetele.

Diverse…

In carte gasim cateva capitole foarte utile care se concentreaza asupra relatiei mama-baiat si tata-baiat. Cateva din lectiile cheie pentru mame sunt: (in special pentru mamele singure).: mamele nu ar trebui sa ii forteze pe baieti sa-si poarte singuri nevoile emotionale. Baietilor ar trebui sa li se permite sa se separe de mamele lor in a doua parte a vietii lor in viata barbatilor. Cateva sfaturi folositoare pentru tati: tatii trebuie sa ia o decizie constienta de a se implica in vietilor baietilor lor inca de la conceperea lor, si deasemenea ar trebui sa fie foarte atenti la valorile, credintele si actiunilor lor deoarece joaca rol de model in vietilor fiilor lor. O relatie bazata pe o comunicare frecventa este vitala pentru tati si baieti.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Sunt mult mai constient de modurile minunate in care Dumnezeu i-a creat diferiti pe baieti si fete. O sa adopt aceste diferente si o sa il rog pe Dumnezeu sa il creasca pe baiatul nostru cum El isi doreste sa devina: un ucenic a lui Hristos, un bun sot si tata care sa aiba un impact deosebit asupra celor din jurul sau.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad