MENU

Where the world comes to study the Bible

10. Recenzie de Carte -- Cum isi cresc copiii parintii

Titlul cartii: Cum isi cresc copiii parintii

Autor: Dan B. Allender, Ph.D.

Anul publicarii: 2003

Pagini: 217

Site-ul Autorului: www.thepathlesschosen.com

Carte este disponibila in limba: engleza.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Simti ca o buna educatie a copiilor este imposibila sau iti doresti sa lasi deoparte toate modelele ineficiente de crestere a copiilor.

Pe scurt…

Copiii nostri ne vor creste asa cum si noi ii crestem pe ei.

Ideile Cheie…

Parintii isi pun increderea in reguli si principii si le aplica pentru ca totul sa iasa bine. Dar aceste metode nu le vor acorda copiilor ceea ce isi doresc: sa stie ca sunt unici, sa se simta pe deplin iubiti, sa fie incantati de tine si de Dumnezeu.

Pasi spre actiune…

  • Fii constient de faptul ca copilul tau te va invata mai multe lucruri decat il inveti tu.
  • Fii multumitor pentru copiii tai si pentru maturitatea pe care o vei castiga. Bucura-te de acesta perioada, accepta-ti propriile neajunsuri si asculta cu atentie ceea ce au de spus copiii.
  • In loc sa cauti sa aplici reguli copilului tau, incearca sa treci prin perioadele mai dificile intelegandu-ti copilul. Fiecare copil va apela la flexibilitatea ta asa cum tu te vei adresa problemelor lor specifice.
  • Maturitatea nu se poate realiza fara incercari. Intelegand ca suferinta va fi un factor important al vietii tale, putem sa ii invatam pe copii prin aratarea in mod sincer a problemelor cu care te confrunti. Fereste-te de pericolul de a folosi o bucurie contrafacuta ca modalitate de a reusi sau de a trai cu impresia ca cele mai importante lucruri in viata sunt bucuria si productivitatea.
  • Nu trebuie sa atarnam de falsa idée ca influentele corecte vor avea cu siguranta rezultate pozitive. Trebuie sa ii aducem pe copiii nostri la un nivel in care sa vada caracterul lui Dumnezeu, in special mila si puterea Sa.
  • Toti copiii au in minte aceleasi intrebari: “Sunt iubit?” si “Pot sa merg pe calea mea?”. Nu le putem raspunde corespunzator pana nu stim raspunsurile noastre la aceste intrebari. Daca te uiti la Dumnezeu, El iti va raspunde: “Da, esti iubit mai mult decat iti imaginezi” si “Nu, nu poti merge pe calea ta. Daca vei continua sa mergi pe calea Mea, vei avea cea mai mare satisfactie pe care o poti cunoaste”. ( Majoritatea copiilor au aceste intrebari si trebuie sa ne facem timp si sa ii ascultam).
  • Autorul coreleaza cele doua intrebari esentiale ale copiilor “Sunt iubit?” si “Pot merge pe calea mea?” cu raspunsurile pe care le dau de obicei parintii. Aceste raspunsuri includ a fi periculos si injositor, obligat de reguli si plictisit, distant si indulgent sau aratand bucurie si sprijin. Mr. Allender accentueaza faptul ca raspunsul plin de bucurie si sprijin va fi cel mai benefic pentru copil.
  • Nu putem intotdeauna aplica reguli fixe in cresterea copiilor. Trebuie sa acceptam misterul fortelor opuse demonstrate de insusi Dumnezeu: intimitate si individualism, sprijin si mila. Chiar si in esecul nostru inevitabil de a reflecta caracterul lui Dumnezeu, ne vom intalni cu grija lui Dumnezeu si astfel ne va modela singura noastra speranta, in timp ce ne atintim privirile la Singurul care ne poate iubi in mod perfect.
  • In timp ce ne odihnim in realitatea harului imens a lui Dumnezeu, caracterul Sau va incepe sa ne descopere libertatea si siguranta pe care o aflam in El. In aceasta siguranta adevarata ar trebui parintii nostri sa se odihneasca cu curaj.
  • Joaca impreuna cu copiii tai le va dezvolta abilitatile, caracterul si va asigura contextul in care sa traiasca viata la care Dumnezeu ii cheama. A va juca impreuna este mai important decat sarcina insasi sau decat rezultatul.

Citate…

  • “Una din probleme este ca suntem prea orientati pe copii. Ne petrecem prea multi bani si timp pe lucruri care sa il satisfaca pe copil, acestea concurand cu lucrurile simple si cu aprecierea profunda pe care ar trebui sa o avem pentru copiii nostri. In schimb, banii si timpul pe care le irosim implicandu-I pe copii in diferite activitati si o gramada de alte lucruri lumesti alimenteaza sentimentul copilului de a avea dreptate si impresia parintelui ca acesta este doar o pierdere de energie, timp si bani”. Pg 7
  • “ Trebuie sa cream ceva cu totul nou fata de ceea ce am invatat de la parintii nostri. Copiii nostri traiesc intr-o lume diferita si trebuie sa ascultam ce au de spus daca vrem sa invatam cum sa ii crestem bine”. Pg 69

Diverse…

Chiar daca autorul nu ne ofera solutii pas cu pas despre ce trebuie sa facem, el impartaseste faptul ca modul sau de a actiona este sa afirme ceea ce este evident. De exemplu, fata lui, care este la varsta adolescentei, plangea iar el a batut la usa si i-a zis: “Am auzit ca plangi. Usa era inchisa. Stiu ca acum nu mai plangi, dar stiu ca esti incruntata. Stiu ca intimitatea este mai importanta pentru tine decat mancarea. Stiu ca acum faci grimase.” Ultima fraza este importanta. Am incercat acest lucru cu baietelul meu de 4 ani si de obicei se inveseleste, zambeste si este mult mai receptiv.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Onestitatea lui Dan fata de esecurile sale este extraordinara si incurajatoare. Ma obliga sa caut in smerenie ajutorul Domnului si sa invat mai mult despre El si despre dragostea si mila pe care o are fata de mine. Sunt foarte multe povesti si anecdote in aceasta carte.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Children, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Men's Articles, Mothers, Parenting, Women's Articles

Report Inappropriate Ad