MENU

Where the world comes to study the Bible

4. Recenzie de Carte -- Cum sa-ti cresti copiii fara sa-i distrugi

Titlul cartii: Cum sa-ti cresti copiii fara sa-i distrugi

Autor: Dr. Kevin Leman

Anul publicarii1995

EdituraThomas Nelson Publishers

Pagini353

Site-ul autoruluihttp://www.lemanbooksandvideos.com

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Vrei sa inveti cum sa le dai copiilor tai o buna imagine de sine pentru a creste niste adulti increzatori, capabili si responsabili.

Pe scurt…

Dr. Leman explica cat este de important sa le acorzi copiilor tai o buna imagine de sine. El descrie asta a le da “o asigurare” a imaginii de sine. Da exemple despre cum sa dezvolti o buna relatie cu copiii tai in timp ce folosesti disciplinarea, responsabilitate, lauda si alte unelte ale parintilor.

Ideile Cheie…

  • O imagine de sine sanatoasa nu da nastere arogantei sau egoismului. De fapt, previne aceste lucruri. O imagine de sine sanatoasa da nastere unor copii increzatori si respectuosi fata de sine, dar care nu sunt egoisti sau aroganti. Ca parinti, este responsabilitatea noastra de a gasi o cale prin cale sa le acordam copiilor o buna imagine de sine prin incurajare, disciplina, ascultare, respect. Trebuie sa gasim un sistem de disciplinare care sa nu fie autoritativ dar nici permisiv.
  • Majoritatea copiilor au doua nevoi de baza: de a simti ca merita sa fie iubit si ca e valoros.
  • Imaginea de sine a copiilor are efecte directe asupra comportamentului lor, bun sau rau. Toate comportamentele lor au un scop iar atunci cand copiii sunt neascultatori au unul din aceste lucruri in minte:
  1. A capata atentie
  2. A folosi putere pentru a controla
  3. A evita presiunea si asteptarile purtandu-se neadecvat
  4. A cauta razbunarea
  • Toti copii sunt nascuti cu aceasta dorinta de a atrage atentia. Modul in care vei raspunde tentativelor lor de a-ti atrage atentia are o consecinta directa asupra modului lor de a atrage atentia: pozitiv sau negativ. Nu avea o reactie exagerata la ceea ce copilul tau spune sau face si incearca sa arati interes fara a pune presiune asupra lor.

Pasi spre actiune…

  • Trasaturile unei imagini de sine sanatoase sunt acceptarea si afirmarea, apartenenta si competenta. Copiii care se simt acceptati si sustinuti stiu ca sunt iubiti si ca mamei si tatalui lor le pasa de ei. Acest lucru se poate realize prin incurajari, imbratisari si petrecerea timpului cu copiii. Sentimentul de apartenenta este o caramida importanta in construirea unei imagini de sine sanatoase. Cea mai buna modalitate de a insufla acest sentiment copiilor tai este sa ii faci sa simta ca apartin familiei. Cand un copil simte ca apartine, isi spune siesi: “Eu valorez ceva. Sunt important. Ma potrivesc acestei familii”. Acest lucru il va ajuta pe copilul sa faca fata respingerii de catre lume, lucru ce se va intampla in mod inevitabil. Copiii cu o buna imagine de sine sunt destoinici si isi spun lor insisi: “Pot face asta!”. Fiind capabili sa faca ceva sau sa reuseasca un lucru, indiferent cat de mic, il va face sa simta ca pot realiza ceva.
  • Sase reguli de baza pentru o buna functionare a familiei
  1. Fii ferm, dar corect, cinstit
  2. Cere si ofera respect
  3. Invata din greseli
  4. Ceea ce vezi este ceea ce primesti
  5. Dragostea adevarata include si limite
  6. Nu vorbi doar despre valorile tale, pune-le in practica!
  • Regula de aur a cresterii copiilor: Comporta-te cu copiii tai asa cum iti doresti tu sa fii tratat.
  • Intotdeauna trebuie sa existe un echilibru intre dragoste si limite. A-ti iubi copiii nu inseamna sa le dai tot ceea ce isi doresc sau sa faci totul pentru ei.
  • Sase principii ale unei discipline realitatii:
  1. Tu ai autoritate sanatoasa asupra copiilor tai
  2. Cere socoteala copiilor tai pentru actiunile lor
  3. Lasa ca realitatea sa fie profesorul
  4. Actioneaza, nu doar vorbi
  5. Nu te lasa convins.
  6. Relatia este mai presus de reguli.
  • Nu ii poti invata pe copiii tai sa fie responsabili, trebuie sa le dai copiilor responsabilitati si ii inveti cum sa faca fata acestora.

Citate…

  • Dr. Dinkmeyer spune, “Un copil care se vede folositor si acceptat nu are nevoie sa isi dezvolte partile sale negative. Nu va ajunge sa se drogheze sau se razvrateasca. El va detine un spirit cooperant, un simt al responsabilitatii si o atitudine pozitiva fata de familia sa. Relatia cu parintii sai se va baza pe incredere si respect”. Pg 5
  • Atunci cand vei incepe sa iti creezi propriul sistem de disciplinare, abordarea ferma si sincera iti permite intotdeauna sa fii flexibil si vei avea libertatea sa esuezi. Copiii au libertatea de a gandi, de a pune intrebari si de a nu fi de acord cu parintii lor. Ei au libertatea sa fie furiosi, frustrati, suparati si isi pot exprima toate aceste sentimente. De exemplu, abordarea in care esti ferm dar corect, recunoaste furia copilului iar apoi gaseste o cale prin care acesta sa isi exprima furia intr-un mod nondistructiv. “Daca vrei sa tipi, o poti face in camera ta. Dupa ce te calmezi, poti sa ni te alaturi si sa discutam despre ce s-a intamplat”. Pg. 54
  • “A creste copii care nu aud despre valori, credinte, principii morale este ca si cum ai creste copii care nu stiu ce cred sau ce sunt – lucruri vitale pentru o buna imagine de sine.” Pg 63
  • “Nu exista nici o modalitatea mai buna de a construi o buna imagine de sine si un sens al valorii personale decat a sti ca esti creatura Dumnezeului Atotputernic – faptul ca esti cineva si nu un accident.” Pg. 66
  • Daca parintii nu isi doresc si nu iau atitudine in a-I invata pe copiii lor valorile eterne, ca moralitatea, atunci cine ii va invata?

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Este destul de simplu sa fii prins in treburile zilnice ale cresterii copilului si in multe zile ma surprind ca si mie mi se intampla asta. Aceasta cartea m-a ajutat sa constientizez faptul ca trebuie sa fac un efort constient pentru a le da copiilor mei o imagine de sine pozitiva prin modul in care ma ocup de ei zilnic. Sunt mult mai determinat in a-I incuraja pe copiii mei sa duca la bun sfarsit sarcini in urma carora vor simti ca au realizat ceva. Imi petrec mai mult timp imbratisandu-i si iubindu-i neconditionat. Iar in timpul zilei ma gandesc la alte modalitati prin care sa le imbunatatesc imaginea de sine.

 © 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad